Tuesday, December 6, 2011

Ondeh-onde/Buah melaka



Ondeh-Ondeh/Buah melaka

Bahan-bahannya

Bahan A
240gm tepung pulut
260gm air pandan
2 tbsp santan kelapa

Bahan B
100gm gula melaka (dipotong kiub)
100gm kelapa parut putih sahaja
1/2 tsp garam digaulkan dengan kelapa

Cara-caranya
  1. Campurkan semua bahan A diatas sehingga sebati
  2. Bulat-bulatkan doh seberat 15gm dan masukkan gula melaka yang dipotong kiub. Bulatkan
  3. Ulang cara kedua sehingga habis adunan
  4. Panaskan air didalam periuk sehingga mendidih
  5. Masukkan semua bebola kedalam air mendidih dan tunggu sehingga ia timbul dipermukaan air baru angkat dan toskan.
  6. Salutkan bebola dengan kelapa parut yg telah digaul dengan garam

No comments:

Post a Comment

Share it